Полски мишки нападнаха новозасетите площи с пшеница в региона на Добрич. Само 2-3 дни, след като се засее пшеницата, в полетата вече има дупки, изровени от полевката. Мишките се размножават много бързо, на всеки двайсетина дни имат ново поколение, каза пред БТА Младен Мартинов, председател на една от най-големите земеделски кооперации в Добричко. 
 
Има сериозно разпространение на полски мишки и зърнопроизводителите трябва да обходят полетата още при поникването на пшеницата, съобщи доц. д-р Галина Михова, завеждащ секция "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт.
 
Гризачите са и много лакоми, и при липса вече на достатъчно листна маса на полето, посягат на младите посеви, поясни председателят на стопанството, което отглежда пшеница в землището на община Балчик. Мартинов коментира, че стопаните са забелязали още през лятото нарастването на популацията и се чудят как неприятелят не е загинал в поройните дъждове.
 
Ако през ноември времето се задържи топло, каквито са прогнозите, и не се вземат мерки, икономическият праг на вредност - две-три миши колонии на декар, ще бъде достигнат, смята Мартинов. Председателят на земеделската кооперация предупреждава, че една мишка може да изгризе стотина млади растения на ден и добивите от новата реколта да паднат.
 
За висока плътност на полските мишки в региона потвърждава и Дарина Василева, началник на отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните. Тя посочва, че експерти продължават обследването в масивите и през идващата седмица ще обобщят резултатите. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!