Грийнпийс Холандия публикува скандални секретни документи от преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС.

 

Основните искания от страна на САЩ в сферата на земеделието са премахването на експортните субсидии и финансово подпомагане, както и в секторите търговия с вино и въпросът за ГМО културите, показва справка на Фермер.БГ. Изтеглете консолидирания секретен файл за "Селско стопанство".

 

"Американските биотехнологични мултинационални компании са големите поддръжници на TTIP и в момента са ангажирани в офанзивно лобиране, за да се гарантира, че поетапно ГМО ще бъдат изключени от правилата за безопасност и задължения за етикетиране на генетично модифицирани култури в ЕС.", се казва на страницата http://ttip-leaks.org/

 

[news]

 

"Тези документи изясняват мащаба и обхвата на търговията, която се изисква от гражданите на САЩ и на ЕС в гонитбата на корпоративни печалби. Време е преговорите да спрат и дебатът да започне", заявявиха от "Грийнпийс".


Правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия, става ясно от 240-те страници вътрешни документи по споразумението, предоставени първо на немския в. "Зюддойче цайтунг", предаде БНР.


Документите показват, че Вашингтон е заплашвал ЕС, че ще блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти. САЩ също така се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти (GMO) и растения в Европа.


От екологичната организация посочват също, позовавайки се на документите, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.