Двама български земеделски производители ще имат възможността да посетят две чуждестранни ферми и да почерпят опит от своите колеги зад граница. Това ще стане възможно с новата пилотна програма на „Грийнпийс“ за международен обмен на фермери. Това разказа за Фермер.БГ Меглена Антонова координатор кампания „Екологично земеделие” в  „Грийнпийс“. 
 
„На сайта bg.farmers2farmers.org има десет различни ферми от 4 държави – Белгия, Франция, Гърция и България. В зависимост от интереса на производителите, те могат да си изберат ферма, в която искат да отидат. След като подадат информацията, ние ще се свържем с тях, за да разберем малко по-подробно мотивацията им защо искат да участват в тази програма. И след това на базата на това и на тяхното описание с какво се занимават, ще изберем двама души от България, които ще отидат в две различни ферми в някоя от другите държави“, обясни Антонова. 
 
Кандидатите трябва да посетят сайта и да попълнят кратка анкета с координатите си и с това, с което се занимават. След това от организацията ще се свържат с тях, за да разберат повече за мотивацията им и от всички двама ще бъдат изпратени в желаните от тях ферми. 
 
Необходимо е ида изберат една от десетте предложени ферми в четирите държави. Основните теми, които са представени са: Алтернативи на употребата на неоникотиноидните пестициди, алтернативи на употребата на пестициди като Глифозат и производството на фураж без ГМО.
 
Важно е да се спомене, че пътуването и престоят на фермерите в чуждите стопанства ще е напълно поето като разноски от „Грийнпийс“. 
 
 „Идеята ни е да улесним комуникацията между различните производители, обобщи Меглена Антонова и добави, че времето на посещението ще бъде съобразено с програмата на кандидатите и фермите домакини.  Обменът на земеделски производители ще стане най-късно до средата на следващата година, допълниха от „Грийнпийс“. 
 
Желаещите да се включат, могат да кандидатстват от днес до 3 ноември 2016 г., а формата за кандидатстване е достъпна в онлайн платформата bg.farmers2farmers.org.