Фермери сигнализират, че дори само една точка или запетая може да даде грешка при регистрация в платформата за оповестяване. Агри.БГ потърси отговори на въпроса откъде идва проблемът и как да се реши.

Искане: Да се удължи срокът за регистрация в платформата за оповестяване

Важно условие за производителите, които ще пръскат, е да въведат номер на сертификата по чл.83 от Закона за защита на растенията, който му е издаден от ОДБХ. Още по-важно е обаче в какъв формат е изписан той.

Проблемът е, че назад във времето не е утвърден формат точно как служителите на Агенцията по храните да въведат номера на сертификата в регистъра. Затова той присъства във всевъзможни варианти – с точки, запетаи, година, символа N отпред.

Затова при самата регистрация е посочен линк към онлайн регистъра на сайта на БАБХ. За да се избегнат всякакви грешки, най-добрият вариант е сертификатът да се копира от там и да се постави едно към едно в полето за регистрация. Не е нужно да се прави на ръка, копи-пейст ще свърши работа.

Фермери обаче съобщават, че от няколко дни въпросният линк не се зарежда. От БАБХ ни потвърдиха, че знаят за проблема и работят върху неговото отстраняване. Системата е претоварена от това, че много потребители едновременно искат да се регистрират и се опитват да отворят линка. В такъв случай е най-добре да видите номера от оригиналния сертификат и да го въведете. 

Всичко това е подробно описано в инструкциите за работа с платформата за оповестяване, които може да прочете ТУК.

Добрата новина е, че при въвеждането на номера на пчелина има ясно утвърден формат и полето е така направено, че пчеларите да не могат да въведат нещо различно. Затова там такъв проблем липсва.

При сертификата за препаратите обаче трябва да се внимава не само с изписването му според регистъра на БАБХ, но дали към него е въведен и мобилен номер за изпращане на есемес, който да потвърди регистрацията.

Какво се получава при някои фермери? Ако в регистъра на БАБХ не е въведен номер, защото сертификатът е издаден преди много години или пък този номер е стационарен, тогава системата дава грешка. Ако телефонът не отговаря на условията, сертификатът въобще не се приема. Така хората си мислят, че имат проблем с номера на сертификата, а всъщност проблемът е в телефонния номер. Ето какво коментира наш читател: 

„Аз правих две регистрации. Едната мина безпроблемно, а на втората ми изписваше, че сертификатът е невалиден. Когато се чух с човек от БАБХ (телефонният номер го взех от сертификата), се оказа, че в системата не въвеждат сертификатите, когато нямат телефон на фермера. Казах им телефона и след два дни направих регистрация. Проверете за подобен проблем“, споделя своя опит Емил.

Много фермери са сигнализирали още, че имат биологичен начин на производство и не използват препарати за растителна защита от професионална категория. Ето защо на тях нито им е необходимо, нито притежават сертификат за обучение по чл.83 от ЗЗР, без който обаче не могат да се регистрират в системата.

Друг е въпросът, доколко препаратите за непрофесионална употреба подлежат на оповестяване, защото те би трябвало да са безвредни. Платформата работи така, че потребител, който иска да изпрати уведомление, избира локация, доза и препаратите за пръскане от един списък. Той не може да посочи препарати, които не са в списъка. Така дори и да се регистрира, той няма да може да въведе мероприятие. 

Проблемът е поставен официално в писмо на Национална био асоциация до ресорното министерство. Вероятно БАБХ ще обсъди казуса и ще излезе с повече информация, затова оставаме в очакване.