Фермери от Александруполис излязоха с официално изявление, че са в готовност да помогнат на властите за защитата на гръцката граница срещу навлизането на нелегални мигранти от Турция.

И Гърция падна в капана на чумата

От местната фермерска асоциация отбелязват, че напливът на хиляди нелегални мигранти създава опасна ситуация за страната и нито един европеец няма намерение да подаде ръка, съобщава Agrocapital.gr.

В момента по бреговете на река Еврос са строени военни и селскостопански машини. Полиция, военни, животновъди, ловци и други – мнозина обединяват усилия и изпращат съобщение, че не допустимо да бъдат шантажирани, отбелязват гръцките фермери. Те предупреждават, че ще пазят границата на страната си по всякакъв начин.

Гръцките земеделски производители изразяват дълбоко безпокойство от случващото се на границата с Турция. Те подкрепят действията на гръцкото правителство и усилията за предотвратяване на навлизането на нелегални мигранти в страната.

Ние сме в готовност да се отзовем, ако властите ни призоват, допълват фермерите от Александруполис.

Във време на криза сме готови както поотделно, така и колективно да направим всичко необходимо за благото на страната, категорични са фермерите.  

Междувременно Гърция поиска свикване на извънредна среща на външните министри на ЕС. Причината е опасността от нова мигрантска вълна, след като другата ни южна съседка – Турция, обяви, че няма да спира придвижването на бежанци и други мигранти в посока към страните от ЕС.

Външният министър на Гърция Никос Дендиас вече е разговарял по телефона със своите колеги от Австрия, България, Северна Македония и Турция. Усилията на международната общност за постигане на решение на проблема продължават.