През последните години площите с риган в южната ни съседка са се увеличили значително. По някои оценки те надхвърлят 20 000 дка. Както обаче е при по-голямата част от селскостопанските продукти, така и при ригана основният проблем остава неговият маркетинг, пише Agrotypos.gr.

Анализ: Производството на етерични масла в България

Джордж Анастасиадис е сред най-опитните производители на риган в Гърция. Той е в бизнеса с тази култура от 30 години. Има около 700 дка в община Волви. Анастасиадис забелязва, че през последните години има по-голям интерес към ригана, но това върви ръка за ръка с рисковете на бизнеса.

Като производител с опит, гръцкият фермер държи на качеството. Казва, че ръстът на производството в страната му води до заливането на пазара с риган с ниско качество. Включително от чужбина се внасят партиди със съмнителни характеристики.

Анастасиадис от години изнася риган в чужбина и е категоричен, че не е лесно да реализираш продукта си зад граница. Изискват се капитал, участия в чуждестранни изложения и рекламни дейности. Най-важната съставка на успеха обаче е качеството на продукта.

Потенциал за развитие има, тъй като риганът е широко разпространена подправка в цял свят. Един от начините за успешен бизнес с риган е да го продавате пакетиран, казват запознати.

Отглеждането на риган не е кой знае каква трудност, казва агрономът Христос Милонас. В Гърция реколтата се прибира обикновено в края на юни до началото на юли, ръчно или машинно. По-добри добиви производителите може да очакват през втората и третата година. Средните добиви варират между 180-200 кг на декар. Не е изключено при добро напояване този показател да стигне и до 300 кг на декар.

Маслото от риган - изключително полезно за свине и прасенца

Цъфтежът на ригана продължава около 15 дни. За да се постигне добро качество, прибирането на реколтата трябва да се извърши в рамките на това време. Това означава, че берачите ще бъдат натоварени с една доста тежка задача.

След като сноповете риган бъдат събрани, сушенето продължава около 8 дни. Изсушените стебла може да се съхраняват не повече от 2 години, ако са защитени от влагата.

За момента освен с трудности в реализацията на готовата продукция, гръцките фермери се борят и със сравнително ниските пазарни цени на ригана. Те варират между 2,5 и 3,5 евро на кг.