Фермери в Гърция се обединяват в кооперативи, за да продават мляко директно на потребителите, като така избягват посредниците и увеличават цената на продукцията си, съобщава Euronews.

В Лариса, столицата на региона Тесалия в Централна Гърция, млекопроизводителите са все по креативни като масово продават мляко си от автомати, където обикновено бихте очаквали да видите закуски и газирани напитки, пише изданието.

Схемата има огромен успех, обяснява Константин Гоугулиас, генерален мениджър на млечния кооператив.  Хората се нареждат на опашка и чакат по 20-30 минути, за да купят мляко от млекомата.

Цената на млякото в супермаркетите е около 1,30 евро на литър, докато в машините тя е само 1,00 евро или 0,90 ако предплатите. Местните хора, чиито средни доходи са намалели с 30 процента след кризата от 2009 г.,идват на вендинг машините на тълпи. Те използват свои собствени бутилки или купуват пластмасови или стъклени такива от машините.

В инициатива "ThesGala" или "Искате ли мляко?" вече са включени 14 вендинг машини в Лариса, плановете са през следващите години мрежата да се удвои.

Гърция е на четвърто място по най-високите цени на млякото в ЕС.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!