В рамките на изложението за селско стопанство Агротика, което се провежда тази седмица в гръцкия град Солун, Фермер.БГ разговаря с г-жа Пени Влаху, собственик на една от най-големите търговски компании за охлюви в Гърция, по въпроса за отглеждането на охлюви в България и тяхната пазарна реализация.


„ Много важно е българските стопани, които започват да създават ферми за охлюви е да знаят какви точно охлюви да отглеждат. Това е основния въпрос свързан с пазарната им реализация за износ.

 

Много често в офиса ни в Гърция се обаждат български фермери, които ни питат дали можем да изкупим тяхната продукция, но проблемът с изкупуването се корени в това, че те ни предлагат предимно охлюви Helix Maxima, към които няма сериозен интерес за експорт, както и добра цена.“

 

Пред камерата на Фермер.БГ, г-жа Влаху бе категорична, че най-атрактивните за износ охлюви са от видовете Helix Aspersa Muller и Helix Pomatia. За тях има постоянен пазар в Европа, а също и сравнително високи изкупни цени, в сравнение с масово отглежданите в България Helix Maxima.


Най-много запитвания и търговски интерес за охлювите Helix Aspersa Muller има от държави като Франция, Италия и Испания. Видът Helix Pomatia пък се радва на изключителна популярност заради кулинарните си традиции във Франция.


„Изключително важен момент при производството на охлюви и моя горещ съвет към българските стопани е да не прибягват към замразяване на охлювите. Това усложнява допълнително тяхната пазарна реализация, поради зависимостта от допълнителни количества и ангажирането на скъпи хладилни камиони и специфична документация. Най-вече обаче, поставянето на охлюви в хладилници отнема значителна част от тяхното тегло, а също нарушава и капсулирането на черупката. Повечето фирми нямат интерес да изкупуват замразени охлюви.“, категорична бе г-жа Влаху.


Към момента ние изкупуваме охлюви от вида Helix Muller и Helix Pomatia на цени от 3,80 EUR за килограм, заяви още пред Фермер.БГ г-жа Пени Влаху.

 

За контакти с гръцката фирма : [email protected] ; www.fereikos-helix.gr

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА :