Гръцки биволи са навлезли на българска територия. Те започнали да пасат неокосените все още ливади в района на селата Тихомир и Малкоч и да се къпят в местната река, община Кирково, съобщи БНР.
 
„Имаме няколко обаждания от производители на картофи. Както и от пчелар, който се опасява животните да не влязат в пчелина и да съборят кошерите,“ обяснява Росица Мизюрска, кметица на село Тихомир.
 
По разкази на местните жители добичетата прескачали огради и заграждения. Нанесли са щети, но е можело те да бъдат още по-големи. 
 
„Хората ходеха всеки ден да ги наблюдават и да си пазят имотите. Вече проблемът е решен и биволите ги няма. Отпратихме ги в посока към Гърция. Те си знаят пътеката, надяваме се да не се върнат повече,“ допълва кметицата.
 
Миналата година отново има случаи на гръцки добитък, пресякъл границата. Тогава обаче не е имало поражения, тъй като ливадите са били окосени. „Тази година животните дойдоха по-рано,“ обяснява Мизюрска.
 
Хората в Кирковско помнят и нашествия на гръцки крави, чиито гръцки стопани не ги търсели със седмици. „Те си идват всяка година, процедираме по същия начин. Връщаме ги обратно,“ спокойно отговаря кметицата.