В Италия близо 100 заподозрени и техните съучастници в източване на евросредства бяха изправени пред съда в огромна съдебна зала, приличаща на бункер, пише „Политико“.

Окончателно: Прекратиха делото САПАРД без присъди

Според прокурорите това са мафиотски кланове и техните сътрудници, взели на мушка 55-те милиарда евро субсидии, които Европейският съюз изплаща ежегодно. Обвинението твърди, че престъпната схема включва не само мафията, но счетоводители, политици и държавни служители, което води до отклоняване на поне 10 милиона евро земеделски фондове от ЕС

Престижното издание пише, че това отразява диверсификацията на престъпните организации в Южна Италия, където групите са надраснали традиционните дейности, свързани с наркотици и изнудване и са се насочили към по-печеливши и по-малко рискови потоци на доходи - включително безвъзмездни средства от ЕС, предназначени за подкрепа на земеделските производители. 

Процесът включва 97 обвиняеми, 90 адвокати и до 1000 свидетели и се очаква да продължи поне една година.

Във вторник, когато започна процесът, отне повече от час за поименно подписване на обвиняеми, които са обвинени в престъпления, включително измами, фалшиви изявления, изнудване, създаване на фалшиви компании с цел незаконна печалба и кражба на добитък, пише „Политико“.

Новото в този процес е, че прокурорите подхождат към него като към мафиотска схема, а не стандартна злоупотреба с евросредства, както са завеждани досега повечето дела за източване на субсидии в страната. Надеждите са строгите антимафиотски закони в Италия да доведат до по-висока резултатност. Някои от обвиняемите могат да получат до 25 години затвор. 

“Случаят е актуален и предвид неочакваните 209 милиарда евро, които се очаква да получи Италия като част от фонда за възстановяване след пандемия на ЕС. Макар че процесът може да алармира хората, като разкрие дълбочината на подкупите на ЕС в Италия, той може да послужи и като възможност да покаже на лидерите на ЕС, че страната е сериозна по отношение на предотвратяването на престъпленията по върховете”, коментира изданието.

Масовият публичен процес е кулминацията на четиригодишно разследване, станало публично достояние преди година. Тогава близо1000 полицаи предприеха акции срещу десетки заподозрени членове на мафията. Арестите засегнаха голяма част от йерархията на два основни мафиотски клана – Батанези и Бонтемпо Скави.

В списъка с обвинения има такива за заявени субсидии за земя, която не е била земеделска или изобщо не е била собственост или отдавана под наем от кандидатите, включително парцел, принадлежащ на католическата църква, и друг, върху който е построена железопътна линия. Сред подозрителните парцели е и такъв, ползван от американския флот за хостинг на сателитни комуникации. 

Пиеро Айело, която бе женена за мафията, но сега е член на парламента, след като през 90-те стана свидетел на държавата, се превърна в защитник на на онези, които си сътрудничат със съдебната система. Пред „Политико“ тя обяви, че е трудно да погледнеш в очите мафията и да я посочиш с пръст, но ще се бори докрай.

В същото време адвокатите на подсъдимите заявиха, че клиентите им са станали жертва на съдебна грешка. Грандиозният италиански процес вече отекна в Европа. Групата на Зелените в Европейския парламент тази седмица публикува доклад, описващ злоупотребата с европейски земеделски фондове в пет страни от Централна и Източна Европа. Сред тях  е и България.