Грахът е една от най-старите зеленчукови култури, притежава високи хранителни и вкусови качества. Съдържа големи количества белтъчини, захари, минерални соли и витамини. Обогатява почвата с азот, ранните сортове освобождават градината за отглеждане на следващите зеленчуци. В северната част на страната се сее като фуражна култура още от 19 век, а в южната - като зеленчукова. Подходящо време за сеитбата на граха е февруари - март. Основната обработка на почвата трябва да е направена още през есента. Грахът се сее в редове на 15см между тях и 6 см между семената в реда, на дълбочина 4 - 6 см. За 1 кв м са нужни около 100 семена. Може да се сее и в двуредови ленти. Сеитбената норма е 2 - 2,5 кг на 100 кв м. Грахът е растение издържащо на хладен и влажен климат. Високата му студоустойчивост позволява да се сее рано, растенията използват натрупаната влага в почвата през есенно - зимния период. Сортовете с гладки семена издържат повече на студ, отколкото тези с набръчкани. Застояването на вода на повърхността на почвата и високата подпочвена вода не му влияят добре. Растението е силно взискателно към светлината. Ако се засенчи, се удължава стеблото, добивът намалява и закъснява. Затова не сейте гъсто и не използвайте междуредията на овощната градина. За ранно производство предпочита по - леките почви. Грахът има къс вегетационен период и за него са подходящи бързо действащи торове. Грахът не обича да го засявате в продължение на няколко години на едно и също място, защото се напада от много неприятели и по корените му се развива граховата нематода, която унищожава грудките,това е така нареченото " уморяване"на почвата.Растението реагира добре на фосфорно торене. При леките почви наторяването през есента с калиеви торове или дървесна пепел повишава добивите.