От лешник до ябълка. На това е оприличена градушката през последните два дни, изсипала се на места в Южна България. Стопани сигнализират за напълно унищожена земеделска продукция, а граждани изразяват съмнения в социалните мрежи за навременното изстрелване на противоградови ракети.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

На 26 май, следобед, проливен дъжд, смесен с градушка се излива в Хасковска област. Малко след 17:00 невиждана от местните природна стихия връхлита Симеоновград. В продължение на около 15 мин. валят ледени късове с размерите на яйце, а на места и колкото ябълка, споделят жителите в социалните мрежи.

Стопани заявяват, че зеленчуците и плодовете им са напълно унищожени. Думите им са придружени с редица кадри на силната градушка. В района на Харманли и Димитровград също се съобщава за валежи от град и щети върху земеделската продукция. В постовете си във фейсбук жителите на Симеоновград съобщават и друго – не са чули изстрелване на противоградови ракети преди стихията да ги връхлети.

18:11 часа, почти 1 час след жестоката градушка, чувам залпове от противоградовите ракети. Защо чак сега?!”, пише Валентина Гецова. Кметът на града Милена Рангелова също потвърждава, че едва след дъжда е имало стрелби по градоносните облаци, според регионалната медия “Хасково лайф”. Все пак някои жители твърдят, че са чули изстрелване на ракетите преди бурята. Хората се питат защо предвид това, че в областта има 29 ракетни площадки, се е стигнало до такъв сериозен валеж и щети.

Огромни бяха и щетите от в доспатското село Змеица от градушката, валяла в продължение на часове на 24 май.Те са за 1 023 000 лв. на първи прочит, като включват 12 подпорни стени, километри подкожушена асфалтова настилка, около 50 наводнени сгради и др.", каза пред Радио Пловдив инж. Николай Велинов, председател на комисията, описала пораженията в Змеица. Фермерите там също пострадаха. Има редица сигнали, че градушката колкото лешник и пороя са унищожили голяма част от насажденията с картофи в района.

Така сезонът на градушките започна гръмко. По данни на земеделското министерство тази година Изпълнителната агенция “Борба с градушките” ще защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В състава й влизат 8 регионални дирекции с 9 командни пункта и прилежащите им 200 ракетни площадки. Предвидено е 30 млн. дка в Северна Централна и Североизточна България да бъдат защитени чрез самолетен способ. 

Въпреки това първите сериозни щети от природната стихия вече са налице, ето защо експертите отново призовават земеделците да застраховат продукцията си.