В района на Велики Преслав започна прибирането на слънчогледа. Досега са ожънати 1300 декара от по-ранните сортове от културата, съобщи председателят на местната кооперация „Напредък” Йордан Спасов. 
 
 
Стопанството има още 1400 декара със слънчоглед, но добивите са печални след опустошителната градушка това лято, каза за БНР  Спасов. При очакван добив от 350 до 400 килограма от декар получените количества са едва 150 килограма от декар. 
 
Още по-лоши са резултатите при царевицата.
 
 
Нейните поражения бяха 90 на сто, поради което засятата за зърно култура, на площ от 1000 дка, ще отиде за силаж. Към днешна дата са прибрани 500 декара, или половината, от царевицата, предназначена за кравефермата на стопанството.
 
Иначе започна прибирането на фуражна царевица в Добричкия регион при по-висок среден добив от миналата стопанска година. 
В първите реколтирани полета са добити по 742 килограма от декар при 605 килограма миналото лято, съобщиха от областната дирекция „Земеделие". Площите с царевица в областта, която е сред големите производители в страната на фуражно зърно, достигат близо 1 015 000 декара.
 
 
Прибрани са 25 460 тона продукция от около 4 на сто от масивите. В землищата на Каварна и Тервел средният добив достига 800 килограма, посочват от областната дирекция, цитирани от БТА. 
През миналата стопанска година площите с фуражната култура в региона бяха по-малко - около 939 400 декара.