Градушка е нанесла 100% поражения върху лозята в селата Белица и Лозен, община Любимец в понеделник вечерта, съобщиха от областната администрация в Хасково, предаде БТА.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

В началото на беритбената кампания леден дъжд съсипал реколтата от грозде в района. За сериозни поражения се съобщава и от свиленградското село Момково, където са нанесени щети върху лозовите масиви и бадемовите насаждения. В Тополовградско пък се изви смерч, който увреди къщи и селскостопански постройки.

Погубена е цялата реколта от грозде, загубата възлиза на около 25 000-30 000 лв.”, споделя Николай Димитров за щетите в своето стопанство. В землището на село Лозен 1400 дка. лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира също са унищожени на 100%.

От регионалната структура на Агенцията за борба с градушките уверили, че в района са били изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят. Областният управител инж. Минко Анегелов и заместникът му Мартин Узунов са извършили оглед на засегнаните земеделски площи. В разговор с областния управител зам.-министърът на земеделието Явор Гечев е уверил, че стопаните ще бъдат обезщетени, след като междуведомствена комисия опише щетите, се казва още в съобщението.