Градушка, придружена с ураганен вятър, е унищожила цялата зеленчукова и тютюнева реколта в годецелчевските села Господинци и Брезница, съобщава БНР.

Агропрогноза: До кога продължават честите валежи?

В село Брезница градушката е унищожила 90 % от зеленчуковата реколта в пет стопанства. В момента се уточняват щетите на производителите, които работят по проекти с европейско финансиране. Пострадали са и голяма част от личните стопанства в Брезница. 

В другото силно засегнато село, Господинци, градушката е поразила тютюна и корнишоните на производителите. "За съжаление, повечето стопани не са регистрирани като земеделски производители и едва ли ще получат обезщетение", коментира кметът на селото Ахмед Ходжов.

Природното бедствие е засегнало цялото поле на село Господинци. На сто процента тютюн и корнишони, земеделски култури са унищожени“, съобщи управникът.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

В поразеното село едва десетина семейства продължават да се занимават с тютюнопроизводство, но това е единственият им доход. Много от стопаните са преминали към алтернативно производство, най-вече на корнишони. 

"През последните години село Господинци се наложи като основен производител на корнишони в района. Реколтата е безвъзвратно унищожена. Тази година очаквахме много по-добра цена, но корнишона няма как да се възстанови, споделя Ходжов.

Сред производителите на корнишони в района също преобладават нерегистрираните. По думите на кмета хората разчитат основно на зеленчуковите си градини, но не внасят осигуровки като земеделски стопани.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещи земеделци ще трупат опит в биоферма в Австрия

Пипер на полето: Иновативен и печеливш бизнес за един млад фермер

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството