Унищожителна градушка съсипа земеделската продукция в няколко села в общините Сопот и Карлово. По предварителни изчисления близо 70 % от продукцията е унищожена от стихията, съобщава Нова телевизия.

Как се прави земеделие без вода? Питайте земеделските кооперации от Добричко

Сериозно пострадали са розовите масиви в района, а по думите на фермерите лозовите са унищожени на над 80%. По думите на стопаните останалото след стихията, не може да бъде продадено на добра цена и годината вероятно ще е нулева за тях.

„Големи са пораженията. Розовите ни масиви, които са в плододаване, са почти напълно унищожени. Загубите ни са за хиляди левове, констатира кметът на село Певците Богдан Богданов.

Розопроизводителите в района са отчаяни, защото нямат застраховка и не знаят дали държавата ще им помогне по някакъв начин. Цените паднаха много, годината е слаба, никой производител в района не е застрахован, разказват потърпевшите. Недоволството на фермерите идва от това, че въпреки седемте ракетни площадки наблизо, нито една противоградова ракета не е била изстреляна, за да бъда спасена продукцията им. Това потвърди и директорът на РД "Борба с градушките" Димчо Михалев, като обясни:

Много мощен облак се разви над землищата западно от Сопот. Над района не е изстрелвана и няма как да бъде изстрелвана ракета срещу градушка. Това е отдалечен район, който не попада под нашата защита още със самото създаване на ракетните площадки. Няма как ракетата да донесе реагента над тях – те са извън нашия обсег."

Междувременно опасността от градушки не е преминала, а стопаните в районите извън обхвата на защитата отправиха въпрос защо не попадат в обсега на градозащитата, при положение, че имат големи площи с розови и трайни насаждения, както и с житни култури.