Градушка съсипа селскостопанска продукция в района на Доспат. Ледени късове с размерите на орех са ударили село Црънча, съобщава кметът Недко Хаджиев.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

По думите му валежът е нанесъл сериозни поражения на реколтата на фермерите, а такава едра градушка не помнят в района за последните 50 години. След природната стихия унищожени са редица насаждения от фасул и царевица. Съобщава се и за разкъсани оранжерии, информира БТА. 

Местните споделят, че валежът е продължил около 10 минути, но това е било достатъчно да нанесе щети в земеделските площи. Ако дъждът не беше леден, фермерите и жителите щяха да са благодарни, защото в района не е валяло от два месеца. Заради сериозното засушаване в селото е бил въведен режим на водата, информира кметът.

За 11 август  синоптиците съобщават за образували се силни гръмотевични бури над Западна и Югозападна България, като най-ясно изразена е била тази, разположена близо до Смолян. Градушка е ударила и град Сърница, Пазарджишко.

Прогнозата за четвъртък от Националния институт по метеорология и хидрология не вещае бури. Над страната ще бъде слънчево, следобяд ще има временни увеличения на облачността, главно в Централна България и в планинските райони от Южна, възможно е да превали и прегърми.