Счупени клони, изкоренени дървета, унищожени тунели за отглеждане на зеленчуци и счупени покриви на складове – това са резултатите от капризите на времето в южните райони на Италия. Миналата седмица бе тежка за италианските земеделци, информира бизнес асоциацията Coldiretti.

Първата прогноза за цената на тазгодишната пшеница

Метеорологичните аномалии доведоха и до снеговалеж и внезапни понижения на температурите след дълъг период на суша и необичайна жега.

И градушка не подмина Южна Италия. Тя причини непоправими щети върху овошките, които поради високите температури в дните преди това бяха цъфнали. По този начин загубите за производителите стават още по-големи.

Тазгодишната аномална тенденция – подчертават от асоциацията Coldiretti - потвърждава настоящите климатични промени, които настъпват с увеличената честота на екстремните събития, кратки и интензивни валежи и бързо падане от високи до много ниски температури.

Метеорологичните аномалии струват на италианското земеделие над 14 милиарда евро за едно десетилетие, отбелязват още от Coldiretti.