От 2015 г. насам в Хонконг се нароиха една след друга над 60 градски ферми. Те са разположени на изведени от експлоатация хеликоптерни площадки, покриви на търговски центрове и тераси на обществени сгради. Зад тенденцията стоят инициативи като Rooftop Republic, пише The Guardian.

Агроиновации: Автоматизирана вертикална ферма в града

Стремим се да откриваме неизползвани пространства из целия град и да стимулираме хората да се интересуват от храната, казва Андрю Цуи, съотновател на Rooftop Republic. За него е ежедневие да бъде по покривите на сгради из цял Хонконг На една от снимките е на върха на 150-метров небостъргач.  

Цуи гледа на фермите по покривите на сградите като възможност хората да се свържат отново с устойчивия начин на производство на храна.

Съоснователят на Rooftop Republic вярва, че жителите на Хонконг трябва да променят отношението си към храната. Те твърде много разчитат на индустриалното производство.  

В момента се обработват около 7 милиона квадратни метра обработваема площ, а повече от 6 милиона квадратни метра на покривите на сградите в града остават неизползвани, подчертава Цуи.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

5 зелени професии, за които вероятно не сте чували

Търсят се възможности за градско земеделие у нас

Земеделието в Сингапур: Не мислете за земята, погледнете към небето