Застраховките срещу слана да се правят от 1 април. Държавен фонд „Земеделие“  (ДФЗ) да се договори само с тези застрахователни компании, които ще поемат този застрахователен риск. Това предлага Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) пред bloombergtv.bg.

От 15 март: ДФЗ приема заявления за съфинансиране на застраховки на агропродукция

“Един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме, е осланяването – застрахователните агенции признават застраховки за него след 15 май, когато вече изобщо няма слани. Те са април или най-късно началото на май. Така че ние не можем да се възползваме от застраховка при едно от най-застрашаващите ни събития", коментира той и добави „На застрахователните компании така им е по-удобно - ние да платим застрахователната премия, а те да не носят отговорност за риска от осланяване”.

Повод за изказването на Трифонов е новината, че от 15 март Държавен фонд „Земеделие“ приема заявления за съфинансиране на земеделска продукция. Схемата е „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.
Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години зърнените и маслодайните култури за първи път влизат в обхвата на схемата.

От тази година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват и стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.
Трифонов посочи и друг парадокс, свързан със схемата, който засяга огромните площи.

Според него един производител може да застрахова до 20 хиляди декара, докато Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет налагат тавани при подпомагането на малки и средни предприятия.
Той е на мнение, че с притежанието на 20 хиляди декара земеделският производител не е малък.

По думите му при директните плащания максималната площ, до която се изплащат тези фондове, е 500 дка.
„Сегашните 20 хиляди декара ни звучат като възможност за злоупотреби, предупреди председателят на управителния съвет на Национален съюз на градинарите в България. - Смятаме, че трябва да се прилагат таваните, които са възприети от ЕС. Да се разреши застраховането на 20 хиляди декара не е в синхрон и в съответствие с колегите ни в ЕС“, посочи Трифонов.

Друго притеснение, което изрази той, е свързано с вероятността бюджетът да се изчерпи бързо.
„Това е държавна помощ и се прилага, докато има възможност. Свършат ли парите – не можеш да направиш застраховка. Предишни годни бюджетът се изчерпва, преди да могат да кандидатстват всички земеделски производители“, припомни Трифонов.