Градушки удъриха реколтата от слънчоглед, плодове и зеленчуци в полетата край Мездра, Враца и Девня.
 
 
В Северозападна България в неделя се разрази гръмотевична буря, а от небето се изсипаха ледени топки от слепени градови зърна.
Подобно бедствие сполетя по-късно и района на Девня. Градушката е унищожила гроздовете по асмите на хората в село Кипра, а в съседното село Чернево, община Суворово, е нанесла и по-сериозни поражения, предаде Дарик.
 
Ледените късове там са били с големината на топчета за пинг-понг. Описването на щетите ще започне днес в светлата част на денонощието.
 
Опасност от най-ниска степен – код жълто, за силни дъждове, гръмотевични бури и градушки, е обявена за днес в 22 области от страната, стана ясно от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)при БАН. Спокойно ще бъде само в шестте области – Видин, Монтана, Кюстендил, Благоевград, Добрич и Варна.
 
                               Карта на опасните явления за 24 юли 2018 г.
Източник: НИМХ
 
Рискът от проливни дъждове, бури и градушки ще се увеличи утре. За 11 области от страната НИМХ обяви опасност от втора степен – оранжев код. Това са Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас.
 
Обстановката ще бъде спокойна утре само в областите Виден, Перник и Кюстендил. За останалата част от страната опасността от силни дъждове и градушки е от най-ниска степен – жълт код.