Екипът на "НИК" ООД монтира за първи път в България / което е и първият монтаж в Света/ GPS навигацията Trimble Autopilot с хидравлично уавление на трактор "Belarus 952.3". След редицата западни машини, на които вече са инсталирани GPS управления, за екипът на фирмата е предизвикателство да покажат, че продуктите на "Trimble" са безразлични към вида на машината. В конкретния случай основният проблем е бил да се постигне прецизно управление на трактор, който е като цяло е с не дотам прецизна хидравлика.

Идеята за тази инициатива е породена като резултат от запитванията на  клиенти дали системите, които имат на по-големите си трактори, могат да се използват и на по-малки, каквито са „Belarus”, а  и те се използват масово за изключително важни операции като сеитба, пръскане, окопаване и др.


Тази инсталация е факт с помощта на насоките, дадени от инженерите на “Trimble”, които също така поздравиха фирмата за успеха, като са категорични, че това е първият трактор „Belarus”, работещ с Trimble Autopilot изобщо в Света. Успехът  с тази машина е резултат от комбинацията на качеството и възможностите на оборудването с марка “Trimble” и опитът, придобит от целия екип.


Конкретната машина е оборудвана също така с GPS навигация EZ-Guide 500 RTK(точност 2 см) и устройство за контрол при пръскане EZ-BOOM. Всеки, който би желал да се запознае по-отблизо с оборудваната машина и прецизността, с която тя се движи, е добре дошъл в базата на “НИК” ООД в близост до Шумен, където ще има възможност да се запознае подробно с възможностите на продуктите с марка „Trimble”.