Българските животновъди трудно стигат до европейския пазар и затова рядко се вълнуват какво се случва там. Но когато у нас се внася чуждо месо, веднага го усещат по спада в изкупните цени и трудната реализация. Една такава буря се задава от няколко години и е на път скоро да ги връхлети с пълна сила.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

От 20 години ЕС работи върху търговска сделка със страните от Меркосур – Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Едно от споразуменията, което е вече договорено и в момента само се прецизират текстовете, е вносът на 99 хиляди тона говеждо месо годишно в ЕС при мито в размер на 7,5%. Насреща Европа си спестява 4 милиарда евро мита, но от какво?

„Приемайки да внасяме селскостопанска продукция, ЕС си отваря пазара за автомобили в Латинска Америка. Ще започнем да им изнасяме коли без мито, където има много по-висока добавена стойност. Това са лобитата на автомобилопроизводителите, които се броят на пръсти, на фона на 23 милиона фермери“, коментира за Агри.БГ Стоян Чуканов – представител на България в Европейския икономически и социален комитет.

Той е взел участие на заседание на Комитета с представители на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (ГД Агри), които са се аргументирали, че количеството, което ще бъде внасяно, не е много на общия фон на консумация на говеждо месо в ЕС.

„Проблемът е обаче, че никой няма да внася от Латинска Америка ребра и джолани. Тези 99 хиляди тона ще бъдат prime cut – стекове, филета, шол. А 33 % от печалбата на един животновъд идват точно от тях, защото това са скъпите групи месо, от които може да се печели. От обрезки и кайма няма как да направиш много голяма разлика“, обяснява Чуканов. 

Няма как това споразумение да не даде отражение върху европейското месодайно говедовъдство и то в момент, когато му се налагат нови, по-строги екологични стандарти заради Зелената сделка.

„В същия момент, за да могат да освобождават територия за животновъдството, в Бразилия всеки ден изсичат по 13 футболни игрища от гората. Говорим за много деликатна ситуация. Европейските фермери са поставени в неравностойно положение и съвсем логично започват да роптаят“, допълни председателят на Асоциацията за развитие на месодайни породи говеда в България.

По време на срещата отново е поставен въпросът дали ЕС е направил оценка на въздействието на тази договорка, защото единствената до момента е дело на Американския департамент по земеделие (USDA). А говеждото месо е всъщност само една от брънките в сделката с Меркосур, изненадите предстоят.