В свое ново проучване научният журналист Марта Зараска съставя списък на хранителните продукти, за чието производство се изразходват неоправдано много ресурси и преди всичко вода, съобщава Lenta.ru, позовавайки се на колонката на автора на сайта New Scientist.

Световен ръст в производството и търговията на месо

В топ 3 влизат говеждото месо, скаридите и ядките.

За производството на 1 кг говеждо месо са необходими около 15 000 литра вода – 3 пъти повече, отколкото за производството на пилешко месо, и 18 пъти повече, отколкото за отглеждането на пшеница.

Скаридите заемат „почетното“ второ място, тъй като за 1 кг месо се изисква 25 повече количество храна.Източник: pixabay.com

Отглеждането на ядки, подобно на ситуацията при говеждото месо, изисква много вода. В Калифорния, отбелязва Зараска, около 10% от използваните от човека водни ресурси отиват за производството на бадеми. Поради това журналистът препоръчва да се консумират кестени.

Следващите места в класацията се заемат от:

- пържените картофи (един от основните източници на хранителни отпадъци);
- кафето (за една чаша кафе са необходими 550 чаши вода);
- бананите (за отглеждането на банани са необходими много азотни, фосфорни и калиеви торове);
- шоколада (за получаването на 100 грама шоколад са необходими 2 000 литра вода).В материала си Марта Зараска споменава, че през следващите 30 години се очаква населението на планетата да се увеличи с близо 2 млрд. души, достигайки 10 млрд. души.

По думите й тази прогноза изисква преосмисляне на хранителните навици на човека и отказ от консумацията на храни, чието производство е свързано с необоснован разход на ресурси.