В началото на април Европейската комисия излезе с предложение за втора ревизия на Директивата за промишлените емисии. В нея се прецизират много от текстовете, както и се завишават някои от целите в светлината на Зелената сделка и Стратегията „От фермата до трапезата“.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Това, което касае земеделската общност, е, че до този момент в обхвата на Директивата попадаха около 20 000 индустриални птицеферми и свинеферми в целия ЕС. Готвените промени обаче ще засегнат още големи птицевъди и свиневъди, както и всички говедовъдни ферми с над 150 ЖЕ.

Обмисля се разрешителното за вредни емисии да струва 2400 евро годишно на стопанство.

Това предложение на ЕК за ревизия на Директивата бе консултирано в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Неговото становище вече е предадено в Европейския парламент (ЕП), който ще го вземе под внимание при самия законодателен процес и гласуване на промените.

Докладчик по темата е българският представител за сектор „Земеделие“ в ЕИСК – Стоян Чуканов, който даде повече подробности относно изпратеното становище. Чрез него са отправени три основни препоръки към ЕП:

•    Да се завиши границата от 150 ЖЕ, тъй като в момента тя е много ниска и ще засегне много семейни ферми в Европа;
•    Да се направи диференциация между различните технологии на отглеждане на животните, защото интензивно млечно говедовъдство е едно, а екстензивно месодайно пасищно говедовъдство, което благоприятства биологичното разнообразие и поддържането на високопланинските пасища, е съвсем друго;
•    Да се вземе предвид интензитетът брой животински единици на 10 или 100 ха на всяка държава членка. В това отношение например разликата между България и Дания е 10 пъти.

„По време на дебата в ЕИСК колегата от Дания подчерта, че голяма част от тези рестрикции вече се прилагат там повече от 10 години. Те например не виждат нищо лошо тези правила да бъдат валидни в целия ЕС, за да има равнопоставеност в държавите членки“, обяснява Чуканов, допълвайки, че се търси баланс.

По думите му с ревизиране на Директивата не става дума да се утежни процесът на пречистване на отпадъците, а да се разгледат най-добрите възможни практики и технологии, така че да се реагира на всички етапи от отглеждането на животните, още от самото хранене.

Какво предстои оттук нататък? Предложението за ревизия на Директивата ще се обсъжда и гласува в ЕП, след което тя става задължителна в целия ЕС. Ако бъдат приети промените, които касаят говедовъдството, те следва да влязат в сила през 2028 г., след като бъдат имплементирани в националното законодателство и приложени на терен.