Нов вирус, който засяга говедата, набира популярност в САЩ. Наричат го BKV (Bovine kobuvirus) и за първи път е регистриран на територията на страната през 2019 г. от учени от университета в Илинойс. Първоначално този вирус е открит в Япония през 2003 г. Оттогава насетне е бил засичан в други осем страни в цял свят, включително Тайланд, Унгария, Холандия, Южна Корея, Италия, Бразилия, Китай и Египет, пише bovinevetonline.com.

Парвовирозата при свинете

Вирусът BKV е открит във фекална проба на теле на възраст почти 2 седмици от д-р Леи Уанг и неговия екип от университета в Илинойс. Резултатите от тестовете за ротавирус, коронавирус, криптоспоридий и Е. coli са били положителни. Салмонела не е открита.

Учените са извлекли ДНК от пробата и са установили, че тя е тясно свързана с четири щама BVK. След това екипът е направил изследване на червата на други две телета, които са починали от диария, както и на още две, които са починали заради стомашно-чревни проблеми, но не и диария. Уанг отбелязва, че BKV може да бъде диагностициран при говеда, които не страдат от диария или друг клиничен симптом на вируса.

Докато все още няма пряко доказателство, което да сочи, че BKV провокира диария при телетата, д-р Уанг и неговите колеги се позовават на предишни изследвания, които са установили именно това. Той също така предполага, че вирусът вече е широко разпространен в стадата от говеда в САЩ. Заразата просто се е предавала незабелязано, тъй като никой в Северна Америка не я е търсел.

Световни изследвания прогнозират ендемично разпространение на BKV. Едно проучване от Бразилия конкретно посочва, че вирусът е засегнал 20,9% от телетата на възраст под 2 месеца. Друго – от Южна Корея, разкрива, че 26,7% от телетата на възраст под месец, са били заразени с BKV.

Новият вирус принадлежи към семейство вируси, познати като Picornaviradae. В това семейство са още риновирусът, който провокира настинка и инфекция на синусите при хората, и полиовирусът, който предизвиква полиомиелит. Понастоящем не е известно дали BKV е зоонозен организъм, който може да се предавата между животни и хора.

Към днешна дата лечение или ваксина срещу BKV при телетата няма.  

Д-р Уанг уточнява, че има нужда от по-сериозни усилия в посока диагностициране на заболяването.

Трябва спешно да започнем да наблюдаваме вируса, за да разберем как се разпространява и каква е еволюцията му, подчертава той.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ку-треска: Фермер с положителна проба чака документи за болестта

Намериха още чумави прасета в стари огнища

Паралич и черна болест при пчелите