На 16 август говедовъди възроптаха, че не са имали достъп до срещата на служебния премиер Стефан Янев с браншови представители на някои сектори в земеделието. Четири дни по-късно едрите животновъди представят своите проблеми пред земеделския министър Христо Бозуков.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

По информация на Агри.БГ на място ще са представители на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Обединени български животновъди, Националния съюз на говедовъдите в България, Национална асоциация на млеко и месопроизводителите.

Сред заплануваните теми за обсъждане са продължителната суша и скокът на цените на фуражите, тока, горивата. На другия полюс са застоят в цените на месото и млякото и липсата на пазар в момента.

Подобно на своите колеги от други сектори, говоедовъдите също настояват за извънредно подпомагане по Ковид-мерките. Ще бъде повдигнат и въпросът как животновъдите могат да се възползват от преотстъпения данък за земеделски производители физически лица. Не на последно място са възможностите за подпомагане на животновъдите по Плана за възстановяване и устойчивост.