Повече от година икономическото положение на млечното говедовъдство се влошава и много ферми очакват сакралната дата - 1 септември, когато задържането на животните отпада, за да ликвидират животните си. 

Докато “нашите” и “вашите” си разменят постове и уволнения, фермерите искат обещаното и то навреме

Периодично получаваме парично подпомагане, което засега се изразява средно  стотина  лева за крава от началото на годината. Всички други парични средства, получени досега от фермерите и се тръби в пресата, са пари за които фермерите са изпълнили определени задачи, договорирани с ДФЗ. Това се казва в писмо от Националния съюз на говедовъдите в България до служебния министър на земеделието Явор Гечев, публикувано в govedovad.com.

“Играем си на словесни битки - едните искат аргументирано, другите ги обещават също аргументирано, но помощите ги няма. Също така нямаме сценарий за бъдещото производство на мляко. Какво трябва да се случи, за да запазим нашето говедовъдство? Всички „стъпки“, които правим, са стъпки в неизвестното и водят засега само към фалити”, се посочва в писмото на недоволните стопани. 

В тази връзка от съюза настояват за спешна среща с животновъдните организации, а също и да се изплатят веднага помощите, които са предвидени за компенсация от войната в Украйна. 

Друго искане е отпадането на модуларната ставка за подпомагането. заедно с това настояват да бъде възложено на научните среди в аграрния сектор да се направи анализ на ситуацията, а след това и изготвяне на насоки, чрез които да се справят животновъдите с нея. 

“Националния съюз на говедовъдите в България обединява над 400 фермери говедовъди, произвеждащи над 60% от млякото, което се преработва. В същото време те са и най-репресирани, поради действието все още на модуларната ставка и ограниченията които ни поставя ЕС. От една страна говорим да осигурим самодостатъчноста по отношение на млечните продукти, от другата страна „режим“ маркуча, по които идва млякото”, се казва още в писмото.
Според председателят на съюз - Димитър Зоров, който е подписал документа, в момента единствено паричното подпомагане може да запази фермите от фалит. 

Заедно с това се предлагат и варианти на други инструменти, които биха били в полза на фермерите. 

От съюза изброяват подобни инструменти, работещи в други държави: 

“- Система за подпомагане отглеждането на младите животни. Става дума за премиране на всяко новородено теле, предадено за клане на 12 месеца и съответно на 18 месеца при съответни килограми живо тегло;
- Експедитивност при даване субсидиите на фермерите. Има държави, които са готови да ги дадат на фермерите на 16 октомври- първата възможна дата за това;
- Цените на производителя да са обвързани с производствените разходи. Без продажба на мляко и месо под разходите за производството им;
- При криза, функциониращ механизъм за ранно предупреждение, който работи с правилните индикатори, които отразяват действителните производствени разходи, включително подходящ доход на производителя;
- Програма за производството на протеинови фуражи. Няма протеин, няма качествено мляко и се сърдим, че мандрите ни плащат малко. Нямам как животните да дават качествено мляко, пасейки на нашите пасища, които според изискванията приличат на футболните терени у нас от преди 70 години, когато им казваха „шмиргела“;
- Производство на продукция. Ние я нямаме. Всички статистически справочници показват осигуряване 20-30% от необходимите животински суровини за преработвателите. Парите за тези, които произвеждат. Край на реверансите към непродуктивните ферми и работещите в сянка;
- Работа по интервенции, свързани с подобряване условията във фермите във връзка с горещините- покриви, вентилация, водно охлаждане, прокари, кантари, станоци и още много други подобни, които ни задължават във връзка с новата политика за борба с емисиите.”

 

В писмото се казва още, че: “Сега е моментът да направим  стъпка не в неизвестното, а в бъдещето, защото войната ще свърши, помощите няма да са в такива размери и парите ще идват от производството. А ние в момента го нямаме.”