Асоциацията за развъждане на Черношарената порода в България-Добрич (АРЧШПБ) по традиция събра своите експерти за традиционното вече есенно обучение. В гр.Стара Загора се събраха всички експерти на асоциацията от страната и направиха поредната стъпка към голямата селекция.

 

Професор Живко Кръстанов и доцент Теодора Ангелова запознаха селекционерите с новите методи за установяване на развъдните стойности в говедовъдството, работата на новоткритата лаборатория за енергийната стойност и биологичната разградимост на фуражите.

 

След регулиране процесите по вземане на индивидуалните млечни проби, тяхното изследване, връщане на обработената информация на фермерите, резултатите от бонитировката на животните, изготвянето на случните планове, Асоциацията започна внедряването на една от най-модерните информационни програми за обработка на данните-Агритексофт.

 

Програмата се използва от много американски организации, призната е от европейските организации, и ще дава прозрачност от извършеното и позволява интеграция с голямото семейство на Холщайна, съобщиха за Фермер.БГ от АРЧШПБ.

 

Професор Кръстанов, който е и ръководител за внедряването на програмата запозна селекционерите с нейните възможности. Основните елементи на системата са информационно обслужване - база данни за управление на информацията: педигре, физиологичен статус, репродуктивен статус, здравен статус.

 

Базата данни ще бъде флексабилна и отворена за трансфер на информация, изходящи документи, линейна оценка и линейни описания, оценка на развъдната стойност, разработване на индивидуални случни планове, остойностяване на дажбите, себестойност на литър мляко и още много други функции.

 

Главната цел на АРЧШПБ е икономическто израстване на нейните членове-фермерите.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!