Министър Порожанов пое ангажимент да върне обратно модулираната ставка в схемите за обвързана подкрепа. Това съобщи  Атанас Атанасов, председател на Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) Фермер.БГ.
 
 
Днес освен животновъдни и развъдни организации имаха среща с министъра, след като в началото на месеца, след изпратена нотификация до Брюксел, в сектора се нагнети напрежение. Според МЗХГ нотификацията осигурява равния условия за подпомагане по всички схеми за обвързаната подкрепа в животновъдния сектор, чрез доказване на реализация и отпадане на модулираните ставки, което се превърна и в ябълката на раздора.
 
След среща със зам.-министър Вергиния Кръстева, днес беше ред и на министър Порожанов, който обещал промяна.
 
„Министърът каза, че поема ангажимента да върне обратно модулираната ставка за схемите. Той обясни, че ще проведе среща с големите и до седмица ще ни даде отговор. Като целта е да се стигне до решение за запазване на модулираната ставка“, коментира Атанасов.
 
[news]
Той обаче е скептичен.
„Лично ако питате мен – не вярвам на приказки. Това е моето лично мнение. Чу се и че ако не се промени нотификацията, съответно и няма модулирани ставки, ще има многохиляден митинг, който няма да е политически. А на всички ни е ясно след силен митинг, накрая кой си заминава“, подчерта Атанасов и допълни:
 
„Останах с убеждението, че министъра се опитва под някаква форма да защити това, че един вид се дава на глава субсидията, а не на стопанство. Но имаше и остри изказвания от наша страна – ако целта е да се убие дребното говедовъдство, нека се каже на хората, за да спрат да се занимават с това“.
 
По думите на Атанасов, министър Порожанов е поставил задача на своите зам.-министри да преразгледат консултативния съвет по животновъдство. Вероятно това е станало след невъзможност за отговаряне на въпроса на организациите „защо в противоречие на европейската политика за подпомагане на малки и средни ферми се пренасочват средства към единици ферми, които открай време се опитват да прокарват лобистки текстове в действащи наредби“. 
 
Освен това министър Порожанов е обещал на говедовъдите и съдействие при разговорите с БАБХ, по отношение на някои детайли при вкарването им във ветеринарната система.
 
„В момента се работи закона за животновъдството, като се вкарват някои промени по „пожарникарски начин“. Това, което касае развъдните организации, като дата на раждане на даденото животно, породата му, майка му и т.н, в момента не зависи от нас, а от това какво ще направи участъковия лекар и как ще го направи. При много от случаите тази информация се разминава. Настояваме развъдните организации да имат достъп до тези детайли от системата“, каза още Атанасов.