Представители на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) проведоха работна среща с директора на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция (ИАСРЖ) проф. Васил Николов.

Срещата се проведе в Сливен във фермата на Панайот Тодоров, като в нея участваха Димитър Шопов от Добрич и изп. директор на НСГБ Михайл Михайлов, съобщават от АРЧШПБ.

Фермерите споделиха, че въпросите по селекцията и контрола на продуктивните качества на животните не са „табу” за тях. Напротив, те чакат с нетърпение резултатите от лабораторните изследвания на индивидуалните млечни проби и от бонитировката.

Животновъдите участват активно в прегледа на стадата и одобряват случните планове, представени им от селекционерите към Асоциацията за развъждане на черношарената порода за България-Добрич (АРЧШПБ). Селекционерите, обслужващи стадата ни по въпросите на контрола и селекцията са на високо ниво и сме доволни от работата им, посочиха фермерите.

Относно работата на лабораторията всички изказаха мнение, че екипът работи добре, преодолени са изоставанията от началото на годината, но проблемът е в остарялата апаратура, която се отразява на резултатите.

Участниците в срещата взеха решение да започне работа по снабдяване със съвременна техника за анализ на пробите. Представителите на съюза изказаха становище, че както Закона по животновъдство, така и Наредбите, съпътстващи работата по селекцията и контрола, трябва да бъдат променени и адаптирани, спрямо новите изисквания на ЕС. Проф. Николов сподели, че в най-скоро време започва работа по промяна на тези Наредби, като в комисиите ще бъдат включени и представители на асоциациите и на браншовите организации.

Обсъдени бяха също въпросите по бикопроизводството в страната, информационните програми, тестажа на младите животни, съхраняването на генетичните ресурси и др.

Работната среща с директора на ИАСРЖ е част от инициативата на Националния съюз на говедовъдите в България да провежда срещи с всички организации и институции, имащи отношение към развитието на говедовъдството.

До момента са проведени срещи с Националната овцевъдна асоциация, с ръководството на няколко Дирекции от Земеделското министерство, Фондация Америка за България, с Ректора на Тракийски университет. Предстоят срещи с Националната асоциация на зърнопроизводителите, ветеринарните служби и др.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!