България ще получи от Европейската комисия помощ за залежалите по складовете зърно и маслодайни семена на два транша. Техният размер е 16,750 млн. евро от първия пакет и 9.770 млн. евро от втория пакет. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

От Европейската комисия настояват отпускането на средствата да бъде много прозрачно и да не бъдат давани „на калпак“, включително и на декар. Това каза земеделският министър Явор Гечев в Парламента в отговор на депутатско питане от народния представител Ализан Яхова. 

Явор Гечев: Държавата подготвя 4 или 5 варианта, които ще послужат за плащането, но окончателните опции ще бъдат осъдени и със зърнопроизводителите. Мнението на бранша ще се чуе преди да бъде взето окончателното решение. 

„Не всички производители са пострадали по един и същи начин, тъй че и аз самият ще се ориентирам на базата на цифрите в петте метода. Ще се търси максимално ефективния метод, който да е най-близко до действителността, а в момента, в който има данни, те ще бъдат представени на бъдеща Земеделска комисия в Парламента", уточни той. 

Засега са ясни складовите наличности към Нова година, както и към 31 март. Освен това се правят проучвания дали складираното зърно е на земеделски производител, преработватели или износители. 

Данните се засичат и по системата ИСАК.

Някои от подготвяните варианти включват отчитането само за слънчоглед или за слънчоглед и пшеница на съответните земеделски производители, които към определените моменти са имали складови наличности, стана ясно от думите на министъра.