Земеделското министерство готви отпускането на държавна помощ за кланиците в размер на 7 лв. на изкупено агне. Минималната защитна цена ще е 5.50 лв./кг живо тегло, научи Агри.БГ.

Радослав Бориславов: Цената на козето мляко стига 90 ст./л на места

Идеята за отварянето на мярката е дискутирана в сряда, 7 април, по време на работна среща в ресорното ведомство. 

Проведената среща е била за контрола на месата по границите. Станало е ясно, че отново ще се разрешава клането във фермите. Както и че ще се отпусне държавна помощ за кланиците за изкупено агне. Те ще се подпомагат при изкупна цена не по-ниска от 5.50 лв. / кг живо тегло без ДДС. Като помощта ще бъде както миналата година - 7 лв. на дребно преживно животно.

Мярката е превантивна с цел да се подпомогнат най-вече малките фермери и да се скъси веригата на доставки, като се избегнат прекупвачите. Според браншовите организации така ще може да се предложи на потребителите нормална цена, която би следвало да дойде от кланиците и да отиде директно при производителя.

Все още обаче от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) не са потвърдили новината. Очаква се по-късно да стане ясно в какъв размер ще бъде отпуснатия по мярката бюджет, както и да се качат указанията по схемата.

ДФЗ отпуска 1 млн. лв. за реализация на българско агнешко месо в кланиците

През миналата година подобна държавна помощ също беше отпусната. Тогава подпомагането беше насочено към малките и средни фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. През 2020 г. отпуснатият бюджет по схемата беше в размер на 3 500 000 лв., като помощта се прилагаше от 31 март до 31 май 2020 г.