Селскостопанска академия разработва стратегия за биоикономика. Това каза председателят на Селскостопанска академия (ССА) проф. Васил Николов по време празника „Даровете на природата“, който е професионален празник на работещите в областта на земеделската наука. 
 
 
Тази стратегия е възложена на учените от министъра на земеделието Румен Порожанов, но все още се работи по нея, обясни професорът. 
 
Друг документ, по който работят в ССА е визия за развитието на преживното животновъдство. Тя трябва да бъде готова до края на този месец, посочи ръководителят на ССА. 
 
Снимка: Пресцентър ССА
 
„Възложено ни е да определим  защитните прагове на застрашените породи“, добави проф. Николов. 
Така, по време на тържествената част на празника, проф. Николов очерта взаимодействието между науката, администрацията и земеделския бизнес, за когото двете – ССА и министерството работят. 
 
Проф. Николов каза, че към момента се изпълняват 228 научни проекта, от които 123 са финансирани от бюджета на държавата, чрез министерство на земеделието. 
Към момента ССА поддържа 350 сорта, 20 марки и едно от най-важните  Едно от най-важните неща е, че в ССА се поддържат
генетичните ресурси в растениевъдството
 
„140 000 образци, голяма част от които се отглеждат на място в институтите. А другите се намират в ген банката“, каза професорът .
Само за поддържане на сортовете годишно са необходими около 2 млн. лв., а това не се финансира от никого и само ССА ги поддържа, обърна внимание проф. Николов. 
 
Снимка: МЗХГ
 
Събитието беше уважено от министъра на земеделието Румен Порожанов, ръководителите на всички институти на академията, както и чуждестранни гости.