Групите и организациите на производители ще могат да кандидатстват по нова мярка в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това стана ясно след заседанието на Тематичната работна група на 17 декември.

Кога ще решим ще има ли тавани в новата ОСП?

По нея ще могат да кандидатстват представители на секторите „Мляко и млечни продукти“, „Месо“ и „Зърнени култури“. Интервенцията ще се казва „Оперативни програми в други сектори“. 

По нея ще могат да се правят инвестиции, с които да се подобри предлагането и пускането на пазара на стоки, както и въвеждането на методи за производство.

Максималният размер на допустимите разходи за една оперативна програма да бъде до 2 300 000 евро.

Дейностите целят стимулиране сдружаването на земеделските производители в групи производители, организации и асоциации в тези сектори. Идеята е да се повиши конкурентоспособността им, мотивират се от Министерството на земеделието.

На онлайн срещата бе обсъдена и интервенцията „Оперативни програми в сектор „Плодове и зеленчуци“. Производителите ще могат да намалят разходите си чрез предоставяне на общи/централизирани за организацията услуги и съоръжения. Важно условие е обаче поне 15% от разходите да съдържат екологични действия.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg