Фокусът ни е контрол на произхода на животните, но това е доста скъпо начинание. Министерството на земеделието подпомага финансово този процес, заяви за Агри.БГ Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Още по темата: Електронна система бори дублираните животни

Сертификатите за произход се създават вече през електронната родословна книга, която функционира от 3 години. Издаването им е задължение и отговорност на развъдните организации. 

На въпроса ни дали тези развъдни организации не са прекалено много на територията на България, инж. Йорданов отговори следното: „Те са създадени на основата на нашето законодателство и европейския регламент. Тяхната бройка не се променя особено през годините, голяма динамика няма.” 

За развъдните организации тази година се готви прием за държавна помощ за геномна оценка. Целта е подобряване на качеството на продуктивността на животните. Все още се изчистват детайли, като например коя ще бъде акредитираната лаборатория.

„Тази помощ не е нова, но тази година ще бъде актуализирана с включване на геномна оценка в говедовъдството. Тези изследвания ще помогнат на фермери при избора на продуктивни животни, които да оставят за отглеждане”, обясни директорът на дирекция „Животновъдство” в Министерството на земеделието – Деница Динчева.

И към момента има животни, които са генотипирани, но на частна основа. Тоест фермерът или асоциацията са решили да го направят сами. Идеята на министерството е за това да бъдат заложени държавни пари.

„Селекцията може да се види през продуктивността. Тя е съвкупност от научни и приложни мероприятия, които решават даден проблем. Какво правим ние? Запазваме породата, повишаваме млечността и дълголетието на животните. Това цели селекционният процес. Той се основава на две неща – отбор и подбор. Разбира се, много е важен произходът на животните, за да имаме успех”, допълни за финал Георги Йорданов.