Готови са условията за допустимост за новия прием по подмярка 21.1 през тази година. Те са заложени в поправки на Наредба № 2 от 2020 г. за прилагане на мярка 21 относно извънредното временно подпомагане заради COVID-19. Самата проектонаредба е на обществено обсъждане до 12 април.

Кои държавни помощи ще се прилагат до края на 2022 г.

Преди месец земеделското министерство обеща да отвори повторно миналогодишната мярка. ДФ „Земеделие“ обяви, че има наличен остатъчен бюджет, а изпратените до ЕК текстове за одобрение бяха гласувани на онлайн заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР на 19 февруари.

За приема през 2021 г. допустими за подпомагане са земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г., които са кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2020 и отговарят на поне едно от следните условия:

1. нямат подадено заявление за подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.;
2. имат подадено заявление, но не са получили подпомагане по предходния прием.

Размерът на финансовата помощ е в зависимост от:

1. установената допустима за подпомагане площ със съответната земеделска култура за Кампания 2020 и/или
2. броя на установените допустими за подпомагане животни от съответния вид за Кампания 2020.

Подпомагането трябва да бъде изплатено еднократно до 31 декември 2021 г., а заявленията за подпомагане да са одобрени от компетентния орган до 30 юни, гласи промяна на европейски регламент.

Вече ще има възможност за изпращане на уведомителните писма чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Освен това за приема през 2021 г. кандидатите подават заявление по образец, който се одобрява от изпълнителния директор на ДФЗ и се публикува на интернет страниците на Фонда и Министерството на земеделието.

Нещо ново и любопитно е, че ползвателите на помощта, които имат професионална интернет страница, са длъжни там да публикуват информация за полученото подпомагане. То следва да е под формата на кратко описание, което включва целите на подпомагането, постигнатите резултати и се подчертава, че идва от ЕС.