С цел безопасно прибиране на реколтата и безаварийна жътвена кампания Областните дирекции по земеделие излязоха с графиците за проверки на земеделската техника по общини. От 1 до 8 юли инспекторите от КТИ ще прегледат техниката, собственост на земеделски кооперации, частни стопани и агрофирми в 17 населени места в община Тервел. 

Как може да се купи земеделска техника по подмярка 4.1?

В община Балчик проверките на машините за жътва са започнали още през миналата седмица и ще продължат до 5 юли. В общините Генерал Тошево и Каварна земеделската техника за жътвената кампания вече е инспектирана и готова. През целия месец юни са инспектирани трактори, зърнокомбайни и ремаркета в 55 населени места на община Добричка. 

Земеделската и горската техника – трактори, самоходни машини, ремаркета, комбайни, подлежат на регистрация съгласно Наредба на Министерството на земеделието. Изискванията за първоначално регистриране на машините, закупени или внесени втора ръка от страни извън ЕС, се различават от тези, закупени от европейски държави, членки на Съюза. Те трябва да получат протоколи за съответствие от Центровете за изпитване и европейска сертификация, разположени в Русе и Пловдив.