Секторът на хранително-вкусовата промишленост е изправен пред ескалиращи и многостранни предизвикателства, които изискват системни решения. 

Агроиновации: Прецизно управление на обработваеми земи

Науката, изследователската дейност и иновациите са ключов двигател на така необходимия и определен като основна цел от Европейската комисия (ЕК) преход към устойчиви, здравословни и всеобхватни хранителни системи. 

Европейският форум на храните (European Food Forum) организира уебинар “European research and innovation for the Agri Food Sector beyond 2020”, която има за цел да разясни инструментариума, който ще бъде на разположение в рамките на различните програми на ЕС за постигане на целите на стратегията Farm to Fork чрез научно-изследователска и развойна дейност, като показва някои добри примери за иновации в стопанството и успешни стартиращи компании, за да подчертае значението на сътрудничеството между заинтересованите страни в селскостопанския сектор (фермери, преработватели на храни, доставчици на хранителни услуги, търговци на дребно, изследователи, публична администрация, съветници, неправителствени организации и др.) и дигиталния свят (Blockchain, IoT, сателитен мониторинг и др.).

 В рамките на дискусията представителите на Европейската Комисия и членовете на ЕФХ ще обсъдят научно-изследователските и развойни дейности за устойчива трансформация на хранителната система в рамките на „Хоризонт Европа“, стратегическите планове на ОСП и националните стратегии за интелигентна специализация, обхващащи различните аспекти на хранителната верига. 

Ще бъдат поставени въпросите:

  • Готови ли са и добре оборудвани ли са земеделските производители в ЕС за промяна на производствените методи към зеления и дигиталния преход на фермите
  • Наличното финансиране от ЕС достатъчно ли е за преработвателите и търговците на дребно да правят иновации? 
  • Как да постигнем съгласуване между авангардни научни изследвания, насочени към търсенето в сектора на хранително-вкусовата промишленост, и „мащабиране“ на изследователските данни в подкрепа на разработването на стратегии, базирани на данни? 
  • Какво е мнението на потребителя по въпроси, като алтернативни източници на протеини (растения, водорасли, насекоми), прозрачност и проследимост по веригата на доставка на храни, вкл. етикетиране, устойчива опаковка? 
  • Готови ли са потребителите в ЕС да плащат повече за висококачествени храни, произтичащи от производствени методи за научноизследователска и развойна дейност? Какъв е потенциалът на концепцията „Умни села“  (Smart villages) за подобряване на качеството на живот в селските райони чрез зелен и цифров преход?

Един от домакините на събитието, което ще се състои на 9 декември, е българският евродепутат Асим Адемов. Участник в дискусията е и Исидро Балестерос, експерт по научни изследвания и иновации в кабинета на еврокомисар Мария Габриел, а модератор на събитието е председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.