Готова е оградата, която трябва да пази страната ни от нахлуването на диви свине по сухоземната ни граница с Румъния. Това съобщи днес зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов в Добрич.
 
 
Съоръжението, което е една от превантивните мерки срещу африканската чума по свинете е дълго 133 км. По думи на зам.-министър Атанас Добрев, оградата трябваше да бъде напълно готова към 21 август, но доизграждането на съоръжението отне с една седмица повече.
 
„Остана само само един участък, който трябва да се подсили допълнително с режеща намотка, тип "Бруно", обясни зам.-министър Иванов, пише Дарик.
 
Той припомни, че към днешна дата у нас няма регистрирано огнищена африканска чума по свинете. Последните данни за разпространението на болестта обаче са много тревожни, допълни Янко Иванов.
 
Скоро стана ясно, че болестта обхвана и най-големия свинекомплекс в Румъния – окръг Браила, където унищожени ще бъдат 140 000 животни.
 
[news]
„Тази болест се разпространява по много и разнообразни начини – чрез диви животни, хора, предмети. Затова предприемаме мерки в различни посоки. От една страна възпрепятстваме максимално дивите свине, от друга – разпоредихме мерки, насочени към свинете в частните дворове и индустриалните свинеферми. Редовно провеждаме срещи с големите свинепроизводители. Те са наясно с риска и предприемат всички възможни мерки за охрана”, посочи зам.-министър Иванов.
 
Заедно с това, на 17 август стана ясно, че африканска чума по свинете достигна на 15 км от Силистра. Това стана ясно след ново потвърдено огнище в окръг Кълъраш, който се намира в Югоизточна Ръмъния и стига до брега на река Дунав. 
 
Към момента е ясно, че болестта е влязла в Европа на грузинско пристанище с кораб с отпадъци от Мадагаскар.
 
Зам.-министър Иванов увери, че ветеринарните инспектори проверяват щателно багажа на влизащите в страната, тъй като не е разрешен внос на никакви продукти, които съдържат свинско месо.