Стопаните, кандидатствали по мярка 10 „Агроекология и климат“, все още не знаят кога ще дойде помощта. За сравнение миналата година първите плащания за пасторализъм и опазване на застрашени местни породи бяха на 9 март, когато ДФЗ разпредели близо 28 млн. лв. между 1 985 стопани.

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

Междувременно Министерството на земеделието публикува проект на заповедта за утвърждаване на Методика за намаляване и отказване на годишните плащания, която ще се прилага за заявления по мярка 10, подадени през Кампания 2022. Документът е подложен на обществено обсъждане до 13 март.

Проверките по заявленията за подпомагане за предходната Кампания 2021 показват следното. Относно изискването за предоставяне на документ от съответната развъдна асоциация или Изпълнителна агенция по репродукция и селекция в животновъдството за клане или продажба на животни в някои случаи намалението може да се окаже прекомерно, като често това е обвързано с констатирана системност на неспазване. 

Ето защо в направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ се въвеждат три степени на констатираното неспазване: 5% при ниска степен, 10% при средна степен и 20% при висока степен.

По отношение на констатираната системност на неспазвания се въвежда максимален процент от 30%, който обхваща предвиденото потенциално нарастване в 4 последователни години.