Представители на китайската държавна компания Bright Dairy & Food ще участват в традиционния Фестивал на киселото мляко в смолянското село  Момчиловци от 7 до 9 септември.
 
 
Фирмата произвежда кисели млека с марка „Момчиловци“ и рекламира селото, като мистично място на дълголетието. Момчиловци редовно посреща туристи от Китай. Фестивалът представя киселото мляко на Родопите като храна на дълголетниците, която е част от традициите на здравословния начин на живот в тази част на Европа.
 
„Наложеното на китайския пазар мляко „Момчиловци“ превърна селото в разпознаваема дестинация като място на дълголетието, обясни кметът Сийка Суркова“ пред БТА. По думите й, след рекламната кампания на млечните продукти, китайски туристи почти целогодишно посещават Момчиловци.
 
В родопското село в момента продължават курсовете по китайски език, организирани от институт "Конфуций" в София. Двадесет курсисти посещават летните занимания по китайски език, част от които вече са в групата на напредналите. Познанията по китайски са особено необходими за местните хотелиери, които все по-често посрещат гости от азиатската страна.