По въпроса за общите условия при прилагането на схемите за Обвързано подпомагане в сектор Животновъдство, помощта de minimis и млечните квоти продължаваме дискусията с още един животновъд. Фермер.БГ разговаря с Господин Иванов, фермер от село Добриново, Карнобатско и член на УС на НСГБ. 
 
Господин Иванов, директно на въпроса, по новите правила за обвързаната подкрепа 3 тона мляко на една млечна крава при субсидия 200 лева – достатъчно ли е това реално за животновъди? 
- Никога на животновъдството, зърнопроизводството, металургията няма да им е достатъчно. Дори на кравите под селекционен контрол пак може да кажем, че не им е достатъчно. Моето стадо се контролира от десет години, но едва сега започвам да бера плодовете на труда си. Не можем да правим сравнение говедо с говедо - не може да се прави сравнение между говедо под селекционен контрол и говедо тип „крава селски бек“. Не може аз, инвестирайки в това стадо, правейки така че всеки един литър от моето мляко да е на светло - аз да се конкурирам с тези хора, нека и те да бъдат на светло. Защо след като аз давам повече на обществото във вид на данъци, осигуровки и ред други неща, другите също да го правят? Не е ли нормално човек, колкото повече дава, да може и да иска от това общество? А същевременно много малка част от колегите постъпват по този начин. Той получава някакъв вид субсидия. Тази субсидия отива в кръчмата, не отива във фермата. При мен всеки един лев от тези субсидии, които са дошли се вижда къде са отишли. След като за десет години съм направил 300 крави и 150 телета, значи и те могат.  Министър Танева и МЗХ са хората, които приеха пасищата да се дават само на животновъдите. Ние 3-4 години се борим за това нещо. И когато това вече е факт, животновъдите пак гракнаха, че не били изчистени тези пасища. Като искаш да прибираш субсидия, трябва първо дадеш.
 
Нека да се върнем на Обвързаната подкрепа, има ли грешка в схемите и ще може ли да оцелее сектора с тези пари?
- Грешката в обвързаната подкрепа е в това, че развъдните организации приеха голям брой животни, които не са селектирани, тъй като казаха, че ще дават повече субсидии и развъдните организации решиха, че могат да приемат куцо, кьораво и сакато вътре  и да става под селекционен контрол. Изведнъж от 50 000 крави под селекционен контрол, станаха над 80 000. Именно и заради това субсидията миналата година беше 388 лева, а тази година ще е 272 лева.  Ако погледнем така – ако животновъдът успее да наеме пасище, успее да си селектира стадото, получи достойна цена, която също не зависи от министерството... Никой не е изключен от Обвързаната подкрепа. Стопанство, което има над 20 животни може да бъде под селекционен контрол.  
 
Но малките стопанства са изключени от Обвързаната подкрепа... как стои при тях въпроса с оцеляването?
- Министерството на земеделието и храните не е министерство на социалните грижи. Малките стопанства също се трудят, но какво ще направи този човек? Има 10 животни, получава 200, 300 или 400 лева. С тези животни той ще вземе 5 000 лева подкрепа от държавата.  С тези 5 000 лева в какво може да инвестира? Той не може да разчита на държавата да му ги купи тези животни и да му ги храни. Той трябва да намери начин да оцелее. Има колеги, които 15 години стоят на едно и също ниво, без значение колко е била субсидията, има хора, които просто от един момент нагоре не иска да се развиват. Министерството е решило толкова да ги подкрепя и това е, защото не може и обратното. Крави под селекционен контрол - хора, които са инвестирали, които са си заложили всичкото имущество, включително и жилището, да получим по-малка субсидия от колега, който има десет животни.  Моето мляко е на 57 стотинки – толкова ми беше изкупната цена на млякото без ДДС. И аз се конкурирам с хора, които един лев не са вкарали за данъци в тази държава и го продават на 1 – 1, 20 лева на ъгъла. Не трябва да забравяме, че субсидията влиза в общия оборот на фирмата и в крайна сметка също е обложена с данък. Добре, че миналата година вкараха изискване да се регистрират земеделските производители, ако не се лъжа бенефициентите по директните плащания бяха около 115 000, а когато вкараха това изискване, паднаха с нещо от рода на 20 000 – 30 000. 
[news]
Тази помощ от ЕС за намаляване на млякото, ще рефлектира ли по някакъв начин върху Обвързаната подкрепа и квотите, които са наложени? 
- Нямам представа дали това намаляване на млякото ще може да влезе в калкулацията на 3-те тона. Да припомня – миналата година пак отпуснаха една такава помощ, мисля, че беше около 6 млн. евро.  България отпусна пари и от държавния бюджет, за да допълни тази помощ. Тогава около 3000 души кандидатстваха за 1 литър мляко, а над 6 000 кандидатстваха за глава животно. Това какво говори? Самият факт, че два пъти повече души кандидатстват на базата на глава животно, говори, че тези хора са произвели мляко, но не са го произвели на светло. След като живеем в държава и общество, аз си мисля, че трябва да произвеждаме на светло. Разбирам защо колегите ги боли, но аз също няма да мога да взема цялата помощ. От тези 300 животни, само над 160 са над 24 месеца. Другите са млади животни, които още не са се отелили и не са дали продукция. Аз също няма да мога да се включа с всичките си 300 животни за помощта, но другата година ще мога. Самите субсидии се дават за подкрепа на дохода на фермера, а не да се изхранваме или да отидем в кръчмата. 
 
А как ще коментирате това, че при дефицит на месо, ние даваме 150 лева субсидия за месодайна крава и  260 за крава под селекция, дали е достатъчно това като сума за оцеляване на сектора и производството? Вярно ли е, че сега има задържане от страна на животновъди, които чакат по-добри времена? 
- Както казах и при започване на разговора ни, никога няма да е достатъчно. Но, да, до онзи ден задържахме  животните заради тези 80 дни, през които трябва да ги задържим реално, за да можем да получим европейските плащания.  Според мен не може едно месодайно животно, било то и под селекционен контрол, да има по-голяма субсидия отколкото едно млекодайно животно. При млекодайните животни зад всяко едно животно стоят хиляди левове инвестиция - между 10 000 и 15 000 лева са нужни, ако искаш да си направиш фермата както трябва. При месодайното тази инвестиция я няма. Тя е поне 6 или 7 пъти по-малка. Също така при месодайните животни има по-малък брой работници, защото те не се доят. Огромна част от месодайните животни се отглеждат пасищно, а огромна част от млекодайните животни се отглеждат оборно. Затова си мисля, че това е нормално, парите не са неограничен ресурс. 
 
Идва ли в подходящ момент за животновъди помощта de minimis?
- На нас всеки месец да ни дават помощи, ще са ни добре дошли. Всички говорят срещу министерството заради цената на млякото. Но тя е комплексна – тя е обвързана с руското ембарго, с мандрите, заради това, че не могат да си продават продукцията. Според мен от министерството може да се изиска това, което те правят в момента - в търговските вериги да се продава над 50 % българска стока; да се субсидират и да се подпомагат групите производители. Тогава нещата в Животновъдство и при хората ще започнат да се случват. Иска се работа и да престанем да разчитаме на тези субсидии. Лично на мен също ми трябват субсидии, но това е защото трябва да си довърша инвестиционните намерения. Истината е, че всеки един има някакви виждания, това са моите – аз съм лишил семейството си от различни неща, за да мога да осигуря децата си, а много от хората живеят ден за ден. Не мисля да се оправдавам или да се извинявам, че съм постигнал нещо. Не вярвам някой, който наистина е решил освен със сърцето и душата си да работи това и който я прави както трябва, и я вижда като бизнес, да не е успял. Колегите, които тъпчат на едно място и 1500 лева да им с дадат, пак няма да са достатъчни. Аз мисля, че Министерството достатъчно прави и е направило. Аз лично се почувствах неудобно след като прочетох интервюто с господин Танчо Колев. Говорил съм и с управителя и с колегите от НСГБ и те подкрепят моите думи, че секторът трябва да излезе на светло. Това е жестоката истина.
 
 
ИНТЕРВЮ НА
Христина ВАСИЛЕВА