През повечето дни от месец юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Това прогнозират агрометеоролозите от НИМК при БАН за настъпващия месец. 
 
 
„Очакваните валежи в по-голямата част от полските райони страната, около нормата за месеца, ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси в 50 см и 100 см слой – около и над 70% от пределната полска влагоемност (ППВ). По-ниски нива на влагозапасите се прогнозират в Североизточна България (Разград, Русе, Силистра, Добрич) и югозападните  райони (Благоевград), където майските валежи бяха значително под месечната норма“, се казва в прогнозата. 
 
През първите 10 дни от месеца се очакват високи температури, които ще ускорят последните фази от развитието на есенните посеви.
 
 
При рапицата ще протича фаза узряване. При зимните житни култури във високите полета ще се осъществява наливане на зърното и фаза млечна зрялост, отчитат специалистите. 
 
Те отбелязват, че в полските райони при пшеницата ще протича преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост. При ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост.
 
През второто десетдневие температурите ще бъдат нормални за месеца, като до средата на юни се очаква при пшеницата да се наблюдава масово фаза узряване.
 
Последните десет дни на месеца отново ще има горещо време. Високите температури ще ускорят вегетацията на земеделските култури. 
 
„До края на месеца част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивен стадий от развитието си: при по-рано засетите посеви със слънчоглед ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата“, посочват експертите.
 
Агрометеоролозите очакват максималните температури през месеца да достигнат до 35-36С,което ще има краткотрайно, негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при полските и зеленчукови култури.
 
„Честите валежи през първата половина от месеца и очакваните градушки ще поддържат висок риска за развитие на гъбни болести: мана по лозата и зеленчуковите култури (картофена мана и алтернария по доматите), струпясване и късно кафяво гниене по плодовете на овошките.
По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на първото, в средата на второто и през повечето дни от третото десетдневие на юни“, отбелязват агрометеоролозите.