Мощни. Високопроизводителни. Надеждни. Това са характеристиките, които напълно описват машините на японския гигант - лидер в производството на селскостопанска техника - Kubota

За поредна година корпорацията представи своите нови решения за всеки тип стопанство на Агритехника. Събитието се проведе в германския град Хановер. 

Това, което направи силно впечатление на земеделските производители бе щанда на компанията, който логично беше позициониран до своите дъщерни брандове - Kverneland и Great Plains, които Kubota придоби преди години. 

“Kubota се възползва от вече разработените и доказани технологии на Kverneland при целия прикачен инвентар - плугове, дискови брани, косачки, сламопреси, балировачки и други. Същата е и стратегията ни с Great Plains, като при тях също ценим изключително технологията им за минимално утъпкване на почвата”, каза François Julienne - продуктов мениджър в Кубота.

След купуването на големия европейски производител на почвообработваща техника Kverneland, японският гигант създаде собствен бранд в прикачния инвентар. Това беше и логичното продължение на производителя, в желанието си да достави мощни, високопроизводителни и качествени машини, в комплект с ненадминат по качество и здравина прикачен инвентар.

“Единствената разлика между Kubota и Kverneland е цветът на машината. Целият прикачен инвентар на Kubota се произвежда във фабриките на Kverneland. Това дава гаранция както на нас, така и на нашите клиенти за безкомпромисно качество”, добави експертът.

Една от машините, разработени във фабриката на Kverneland и представена от Kubota, е новата балировачка BV5200 TIM.

“На Агритехника представяме нашата нова технология TIM - Tractor Implement Management. Планираме догодина тя да влезе и при тракторите от серията М7, но към момента ще ви представя нашата балировачка BV5200 TIM. Благодарение на новата ни технология, на практика инвентарът контролира функционалността на трактора. Операторът вече не е нужно да следи изрядно цялостния процес на балиране. Например, ако диаметърът на балата е голям, машината изпраща сигнал до оператора да намали скоростта на трактора. Когато е постигната оптимална скорост, BV5200 TIM ще стегне балата и ще сигнализира на оператора да отвори вратата. Това са първите стъпки на автономност при балирането, които ние предприемаме”, каза още Julienne.

Освен балировачката, от Kverneland са разработили и пръскачка с новата TIM технология, която се самонастройва за работа, без участието на механизатор.

За първи път на щанда на японския производител земеделците успяха да се докоснат и до моделите от новата трета генерация на М7. Серията разполага с три усъвършенствани модела, които идват, за да отговорят на най-новите изисквания за емисии Stage V. 

“Стартираме трето поколение на нашата серия M7. Тракторите са в мощностния диапазон от 130 до 170 к.с. Зад мен виждате модела М7173, който идва с нови функционалности и мощност от 170 к.с. Най-голямото предимство за оператора е новата функция “спирачка до съединител”. Тук само с едно натискането на педала на спирачката, освобождавате съединителя, за да избегнете задействането на двигателя”, добави продуктовият специалист. 

В допълнение, тракторът има още опции, като управление с променлива скорост на волана - Multi Speed Steering Control. Тази опция позволява по-бързото и плавно завиване.  Новият M7173 ще се произвежда серийно от началото на 2020 г.

На изложението беше показана и първата прикачна пръскачка от Kubota, серия XTS.

“Серията XTS е проектирана с компактни размери. Тя е особено подходяща за малки, средни и смесени земеделски стопанства. Зад мен виждате моделът XTS 332, който е с капацитет на резервоара от 2600 литра, в комбинация със стоманени щанги от 18 до 30 метра. Изчистеният дизайн, в комбинация с лесна за разбиране електроника, води до максимален комфорт на оператора. Машината е доста компактна, като това допринася за стабилността й в работни условия. Ниският център на пръскачката също осигурява добра стабилност при транспортиране и при работа на полето”, обясни François Julienne.

Пръскачката разполага с Boom Guide Pro система за автоматичен контрол на височината на щангите, както и със сензори за независим контрол на лявата и на дясната секция. Това позволява ефективна работа и в неравни терени.

“На българския пазар можете да намерите всичко, свързано с прецизното земеделие от Kubota - машини, прикачен инвентар, сервиз. Брандът става все по-популярен и все по-професионален. Доброто ни партньорство с Кубота България ни дава възможност да разработим машини, които да са специално насочени към местните фермери, по начин, по който техните желания и очаквания да бъдат напълно покрити”, заключи François Julienne.

Повече информация за продуктовата гама на Kubota, можете да получите от официалния представител на марката – фирма КББГ (Кубота България) на www.kubota-bg.com / или от най-близкият дилър до Вас.