Много земеделски стопани се изненадаха, когато Агри.БГ научи от ДФЗ и ги информира, че доплащането по НР1 и НР2 по мярка 13 за кампания 2019 е било направено към средата на месец май. За изплатените малко над 1 млн. лв. обаче не беше пуснато официално съобщение.

Фермери, вижте новото райониране по мярка 13

Под нашата новина заваляха коментари на фермери, които все още нямаха преводи по сметката. Някои от тях дори ни помолиха като медия да отправим запитване по темата към Министерството на земеделието.

„Моля, редакцията на Агри.бг да отправи запитване към Министерството относно голямото орязване по НР2? Защо не доплатиха на останалите в списъка землища? В наредбата е записано – до 50 ха – 70 евро/ха! Платени са 30 евро/ха... Kъде са останалите 40 евро/ха за останалите в списъка землища по НР2?“, пише „Petrov“.

Друг читател на Агри.БГ споделя следното:

„Моля, Агри. бг да попита ДФЗ или МЗХГ как решиха кои землища да отпаднат от списъка с НР2? При нас махнаха НР2, сложиха нов слой "ОБР", и го смятат като НТП - това в област с бедна растителност! Значи все пак е необлагодетелстван, ама му режат всички мерки! Нямам думи!“, недоумява „Мими“.

Препратихме тези коментари към експертите на Министерството на земеделието, откъдето от Дирекция „Развитие на селските райони“ ни отговориха следното. Информацията не е нова, но явно „повторението е майка на знанието“.

„В съответствие с европейски Регламент е извършена актуализацията на териториалния обхват на районите с природни ограничения, различни от планинските, на база приложими за съответната държава биофизични критерии. 

Дейностите по актуализиране на обхвата на районите с природни ограничения са извършени от компетентните научни институти в България – Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“. Те са изготвени на база Насоките за прилагане на общи критерии за определяне на земеделски райони с природни ограничения, разработени от колектив на Съвместния изследователски център към Европейската комисия през 2016 г.

При определяне на районите с природни ограничения, различни от планинските, в европейското законодателство е заложено изискването 60% от земеделската земя да отговаря на поне един от критериите, посочени в Регламента. 

Предвид наличните данни в страната на ниво землище при извършване на допълнителното прецизиране е приложен критерият „нормална производителност на земята“. Методиката за оценка на производителността на земята е разработена в ИПАЗР „Никола Пушкаров“ и е актуализирана с приемане на препоръчаните от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) принципи за оценка на земята. 

Предвид това е възприета стойност на средно-претеглената категория на земеделските земи в дадено землище, 6-та или по-неблагоприятна за праг на критерия за допълнително уточняване на база „нормална производителност на земята”.
 
В резултат землища, които отговарят на изискването и са в категорията на земята 6-та или по-неблагоприятна, са отчетени като райони със съществени природни ограничения“.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Подмярка 13.3: Започна приемът на заявления

За отпаднали от НР2 землища – по 25 евро/ха и догодина?

Вижте кои землища са предложени в обхвата на НР3