По всичко личи, че ще се възстановяваме. Правителството прие Плана за възстановяване и устойчивост и ще го изпраща най-накрая в Брюксел, така че няма връщане назад. Всъщност има, ако Европейската комисия не го одобри, но нека не бъдем толкова черногледи.

Изкупни цени на млякото

Трябваше да го предадем още преди повече от пет месеца, когато беше препоръчителният срок. Някои страни членки вече получиха първия си транш и се възстановяват, а през това време ние минахме през няколко варианта, късахме чернови, хабихме нерви. 

България е една от малкото европейски държави, които закъсняват за изпита – тоест все още не са внесли своя план. Трябва да успеем този месец, ако искаме да получим авансово 1,6 млрд. лв., които вече са заложени в бюджета на страната.

Служебното правителство посочи, че Брюксел изисква от България решение в две ключови направления – затварянето на въглищните централи и реформите в правосъдието. А ние си мислехме, че Планът се бави заради възстановяването на напоителните системи и страхът, че екологичната ни оценка куца. 

Така, ако всичко върви по план, страната ни ще се радва да получи общо 6 млрд. евро, като частта за селското ни стопанство се оценява на 447,3 млн. евро. Всеки бранш лобираше за собствените си интереси, но като цяло това беше първият път и, надяваме се, да не бъде последният, когато напояването се оказа обединителна сила. 

С течение на времето отпадаха едни милиони, после се връщаха под друга форма. Изведнъж ставаха по-малко, после частично се допълваха. Голямо преливане падна! Имаше срещи с премиера – ту на четири очи, ту на повече. Търсеха се варианти хем Брюксел да не ни се сърди, хем Министерството на екологията да не ни се кара. 

Каквото и да е излязло на финала, дано поне ги получим тия милиони, че да се възстановим най-накрая. Поне отнякъде да дойде нещо – или по Ковид мярката, или по индикативния график за директните плащания, който фермерите още чакат. 

Вече стана ясно, че Министерството на земеделието е в готовност да плати парите за Covid-19, но нямаме отговор от ЕК. „Очакваме това да стане много преди Нова година“, вметна земеделският зам.-министър Явор Гечев, затова стопаните не смеят още да се радват. Да не само голямото чакане да се превърне в голямата разпродажба и накрая да нямаме какво да възстановяваме.