Явно е трудно да се постигне съгласие по въпросите, относно борбата с градушките, залегнали в законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития. Този извод можем да изведем и след днешното заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание (НС). Депутатите решиха, че дебатите ще продължават, информира на фейсбук страницата си председателят на комисията Десислава Танева. 
 
 
Голямото бродиране по закона ще продължи с работна група, в която ще участват представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Комисията по земеделие в парламента и неправителствения сектор ще търсят консенсус за работата и съществуването на Агенцията за борба с градушките, включването на застрахователните компании и финансирането на работата на държавното предприятие, ако агенцията се превърне в такова, стана ясно. 
 
Според народните представители в комисията е необходимо да се стигне до обща законодателна инициатива, преди законопроектът да влезе в пленарна зала.
 
Приемането на проекта за нова такса от 0,75 лв./декар за борба с градушките беше отложено от ресорната комисия миналата седмица, а сред земеделските производители и техните организации започна реално обсъждане каква трябва да бъде защитата в действителност.
 
Собственици и ползватели на обработваеми земи и трайни насаждения настояват мерките, които държавата предвижда, да бъдат ефективни, а не формални. Те поставят въпроса за контрола върху дейността на бъдещото предприятие за борба с градушките, а също и за равнопоставеността на различните региони, тъй като ракетният и самолетният способ на защита не са еднакво ефикасни.
 
Както Фермер.БГ писа, проектът предвижда на мястото на сегашната Агенцията за борба с градушките да бъде създадено Държавно предприятие за управление на риска от неблагоприятни климатични събития. 
 
Ежегодната такса ще се плаща само от земеделските стопани, които обработват земя и трайни насаждения, заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Тя няма да се събира от собствениците или ползвателите на пасища, мери и ливади. 
 
По данни за кампания 2016 г. за прилагането на Схемата за единно плащане на площ земеделските стопани, които обработват земя и трайни насаждения, са 61 473. Очаква се приблизително такъв да бъде и броят на фермерите, които ще правят вноски за борба с градушките. Сумите ще се превеждат всяка година в срок до 30 октомври