Лошото никога не идва само – така определя годината Иван Митев, овощар от Сливенско. Неговите градини са от праскови, сливи и череши на обща полощ от 200 дка в село Ковачите. Известен е в района с добрите си добиви и качествена продукция.

Българските праскови станаха апетитни за румънските търговци

Освен страховете от последиците заради пандемията стопаните в Сливенско бяха силно бойкотирани и от климатичните условия, а сега, когато се оказа, че все пак пазар има и то добър, реколтата се оказа слаба.

Иван Митев: „Заради ограничителните мерки в Гърция в момента всякакви търговци ни търсят. Определено има засилен интерес. София много изкупуваше праскови от Гърция, почти не търсеше нашия район, там им е удобно. 

Сега насам идват много софиянци и румънци. Пазарът се засилва, но за сметка на това няма продукция тази година.

Иван отглежда 150 дка десертна и компотна праскова, но този сезон по-голяма част от дръвчетата са пострадали от късното застудяване, което драстично свалило добива.

При нормална година десертната праскова дава добив около тон и половина на декар. Тази година имам 90 % загуба, споделя стопанинът.

Иван Митев: „В края на април плодът беше голям колкото череша, студът обра всичката праскова. Което остана по дървото, беше стресирано и не можеше да се развие добре, получи се недоносена праскова. В район Сливен 50% от производителите имат продукция, за да си покрият разходите, а другата половина, към която съм и аз, са на тотална загуба. Аз имам обаждания за големи тонажи, но няма стока.

Миналата година по това време обрах сорта Редхейвън със среден добив от 20 тона. Сега съм набрал веднъж 100 кг и вчера - още 100 кг, това е. Хубав, стар сорт праскова, с много добри показатели, обаче късметът ни тази година е такъв."

Компотната праскова може би ще избие донякъде разходите, се надява овощарят. Споделя, че изкупните цени за района вървят от 0,52 лв./кг за праскова за компот и 0,80-1,20 лв./кг за десертна праскова.

Има повишение с около 20 стотинки спрямо миналогодишните изкупни цени, отчита земеделецът.

Иван и много други стопани от Сливенско не могат да се възползват от добрата пазарна ситуация, защото климатичните условия са съсипали голяма част от реколтата им. Не могат да разчитат и на възвръщаемост и обезпечаване от застраховането на продукцията. Остава единствено надеждата, че догодина ще е по-добра, с тъжна усмивка завършва разказа си сливенският производител.

Иван Митев: „Има една голяма кражба на пари, която властта позволява – тази със застраховките. Фонд „Земеделие“ плаща 60% от сумата, която ние застраховаме, а застрахователните компании са тотални мошеници – никой не плаща както трябва, всеки дава големи обещания, за да идеш при него, а когато дойде проблемът, няма с какво да ти помогнат.

Има случаи, в които не взимаш абсолютно нищо. 7-8 отбрани фирми само теглят пари от Фонда. Аз застраховах едни 50 дка, дойде агентът и оцени щетите след градушка така: „А, ами то е на дървото, не е паднало, става, аз ще си го изрежа с ножчето и ще си го изям“. Какво повече можем да кажем?!“

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мярка COVID-19: Вижте по какви методи са изчислени ставките

Мнение: Българските зеленчуци трябва да са в магазина и през зимата

Слагат табели “земеделски производител“ на пазара