Наблюдаваното изоставане в производството на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно на годишна база се дължи на по-бавния темп на прибиране на реколтата тази година, се казва в последния оперативен анализ на земеделското министерство. Очаква се обаче разликата да бъде преодоляна до края на кампанията.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Около половината слънчогледови площи вече са реколтирани към отчетната дата на анализа - 16 септември. Засега производството изостава с 36,6%, събраното общо количество е 934 853 тона, а средният добив – 236 кг/дка, което е със 17,4% повече от миналогодишния.

С увеличаването на реколтираните площи от царевицата за зърно бомбастичният ръст в средните добиви, посочен в предишния седмичен отчет, се стопява. В началото на месеца според МЗХГ културата бележеше 30% ръст в средния добив. Читателите на Агри.БГ обаче не бяха съгласни с тези данни. „В цяла Северозападна България добивите няма да са повече от 500 кг”, пише зърнопроизводител, а друг посочва същите стойности и за Южна България, като пита „къде е ръстът”. 

В следващия оперативен анализ на министерството данните се промениха. При сегашното ожънато количество  царевица за зърно (до 16 септември) средно добитото от декар е с 16% повече на годишна база.

Производството към отчетната дата е 552 226 кг, добито от под под 20% рекотирани площи и при среден добив от 551 кг/дка.

През следващите няколко дни метеоролозите прогнозират сухо време, което ще е подходящо за жътва на пролетниците и наваксване в производството, следващата седмица обаче отново ще завали.